Τα έργα αστικών αναπλάσεων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. αφορούν τέσσερα σημεία πάνω στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Σημεία με εξαιρετικό, και διαφορετικό σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον για την ανάδειξη του Αδριάνειου σαν ιστορικού μνημείου όπως στην οδό Ελ Αλαμέιν, σαν υδάτινου πόρου όπως στην περιοχή της Κόδρου και της Ελ Αλαμέιν, και σαν κοινόχρηστου πράσινου χώρου στις δύο παραπάνω περιοχές, στην οδό Επτανήσου και στην οδό Γυφτοπούλου. Η συνολική έκταση των αναπλάσεων αγγίζει τα 21.500 μ2 και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έχει γίνει στο Χαλάνδρι με τη χρηματοδότηση του να κινείται γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Η φάση της δημοπράτησης του έργου διεξάχθηκε μέσα στο 2022 και έχει αναδείξει προσωρινή ανάδοχο εταιρία κατασκευής. Τη στιγμή αυτή, και εκτός απροόπτου, αναμένεται η οριστικοποίηση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου μετά τον έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου, μέσα στον Ιανουάριο. Που σημαίνει ότι αμέσως μετά μπορούν να υπογραφούν τα συμβόλαια και να ξεκινήσουν τα έργα. Βάσει του χρονοδιαγράμματος οι εργασίες στις περιοχές της Ελ Αλαμέιν, της Γυφτοπούλου και της Κόδρου προβλέπεται να ξεκινήσουν μέχρι το Μάρτιο του 2023 ενώ μέσα στον Απρίλιο και αυτές στην οδό Επτανήσου.
Φωτορεαλιστική απόδοση της ανάπλασης στο σημείο συνάντησης της οδού Γυφτοπούλου με τη Ρεματιά.
Με τα έργα ανάπλασης, περί του Αδριάνειου και με επίκεντρο αυτό, επιτελούνται παρεμβάσεις που αποσκοπούν σε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα. Αναδεικνύεται τόσο η ιστορική, σαν αρχαίου μνημείου, όσο και η περιβαλλοντική αξία του Αδριάνειου υδραγωγείου. Επιδιώκεται όχι μόνο να καταστεί ορατό το ίχνος της διαδρομής του αλλά αξιοποιείται το στοιχείο του νερού και αυξάνουν σημαντικά οι πράσινοι και ελεύθεροι από αυτοκίνητα χώροι για τη δημιουργία μικροκλίματος και την αντιμετώπιση (τοπικά έστω) των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επιπλέον, δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι χώροι, μεταξύ των οποίων και ένας οπωρώνας στην οδό Επτανήσου, και μία πράσινη διαδρομή που συνδέει τον Συνοικισμό με το κέντρο του Χαλανδρίου. Οι νέοι αυτοί χώροι, πέρα από τη συμβολή τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, διαμορφώνονται μέσω καινοτόμων πρακτικών φωτισμού και άλλων βιωματικών χωρικών στοιχείων σε χώρους φιλικούς και ελκυστικούς, που καλούν τους κατοίκους να τους οικειοποιηθούν, να τους κάνουν δικούς τους. Από την αρχή άλλωστε το Cultural H.ID.RA.N.T. διοργάνωσε δράσεις συμμετοχής των κατοίκων στο σχεδιασμό των αστικών αναπλάσεων, με αποτέλεσμα 1500 μ2 αυτών, δηλαδή 7% της συνολικής έκτασης, να είναι αποτέλεσμα συμμετοχικού σχεδιασμού.
Τέλος, τα έργα των αστικών αναπλάσεων συνοδεύονται από την κατασκευή του πρώτου υπόγειου δικτύου μη πόσιμου νερού στην Ελλάδα, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων. Με το έργο αυτό το νερό του Αδριάνειου υδραγωγείου ξαναγίνεται προσβάσιμο και αξιοποιείται για μη-πόσιμες χρήσεις (πότισμα, πλύσιμο κλπ.). Αποτελεί ένα παράλληλο κατασκευαστικό έργο υπό την επίβλεψη και ευθύνη της ΕΥΔΑΠ. Η δημοπράτηση του έργου πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα και η κατασκευή του προβλέπεται να ολοκληρωθεί μαζί με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης, ώστε μέσα στην άνοιξη του 2024 να μπορούν να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές αντλήσεις και διανομή «Αδριάνειου νερού».