Back

Με δύο εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε το Cultural H.ID.RA.N.T.

Στις 30 Ιουνίου, λήγει επίσημα η χρηματοδοτική περίοδος του Cultural H.ID.RA.N.T. Τα όσα αυτό κατάφερε σαν πρόγραμμα αστικής καινοτομίας στη διαχείριση των πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και αστικών πόρων παρουσιάστηκαν σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις, μία τοπική και μία διεθνής. Σε αυτές παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα αλλά και οι δυσκολίες του προγράμματος, όπως και η γνώση που αποκόμισε κατά την υλοποίηση του και οι προοπτικές που ανοίγει τόσο όσον αφορά την ανάδειξη συνολικά του Αδριάνειου υδραγωγείου, αλλά και ένα άλλο πρότυπο βιώσιμης και συμμετοχικής πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και αστικής ανάπτυξης για το Χαλάνδρι και κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή διεθνώς.

Το Cultural H.ID.RA.N.T. μετά το Cultural H.ID.RA.N.T.

Η πρώτη εκδήλωση, με τον παραπάνω τίτλο, έλαβε χώρα στις 17 Ιουνίου στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. Η αλλαγή της αρχικής ημερομηνίας της εκδήλωσης (12 Ιουνίου) λόγω του καύσωνα και των μέτρων προφύλαξης επηρέασε την προσέλευση του κόσμου. Υπογράμμισε όμως και την αξία της συμβολής του Cultural H.ID.RA.N.T. στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το συνολικό έργο του Cultural H.ID.RA.N.T. με έμφαση:

α. στην ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση του όσων αφορά την ανάδειξη και αναγέννηση ενός αρχαίου τεχνικού έργου στο σήμερα,

β. τον συμμετοχικό χαρακτήρα των δράσεων του και

γ. τα απτά αποτελέσματα που αφήνει σαν κληρονομιά στην πόλη του Χαλανδρίου.

Μεταξύ άλλων η τελευταία περιλαμβάνει: 4 νέους πράσινους κοινόχρηστους χώρους, ένα νέο τοπόσημο -τη δεξαμενή του Αδριάνειου υδραγωγείου στην Ελ Αλαμέιν-, ένα δίκτυο μη-πόσιμου νερού διαθέσιμο σε κάθε κάτοικο, την Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου, το ψηφιακό τοπικό αρχείο www.archalandri.gr και την Ομάδα του Αρχείου Τοπικής Ιστορίας, εκπαιδευτικό υλικό για το Αδριάνειο υδραγωγείο και την πλατφόρμα του Αδριάνειου Δικτύου Πολιτών  Hadrian-net.gr.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με σύντομες τοποθετήσεις, για την εμπειρία και τα διδάγματα από την υλοποίηση του προγράμματος όλοι οι εταίροι του, όπως και οι συνεργαζόμενες με αυτό συλλογικότητες του Χαλανδρίου, ο Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου. Με τον τρόπο αυτό φωτίστηκαν περισσότερο οι διαφορετικές πλευρές, οι προκλήσεις και ιδιαιτερότητες ενός τέτοιου προγράμματος, όπως και η γνώση που απορρέει από την υλοποίηση του.

Τονίστηκε επίσης ο πιλοτικός χαρακτήρας του προγράμματος για την ανάδειξη του Αδριάνειου υδραγωγείου σε όλη του την έκταση με τις πολλαπλές ωφέλειες που μπορεί αυτό να έχει για το σύνολο της Μητροπολιτικής Αττικής. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και η κα Άρτεμις Βιδάλη εκ μέρους της αναπτυξιακής εταιρίας του Δήμου Ηρακλείου, που έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του Αδριάνειου υδραγωγείου στα όρια του και γενικότερα.

Μέσα σε ένα θερμό κλίμα ο κος Κώστας Γερολυμάτος, δημοτικός σύμβουλος και συντονιστής του Cultural H.ID.RA.N.T., έκλεισε την τελευταία δημόσια εκδήλωση του προγράμματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τους δρόμους και τις (διεθνείς) δυνατότητες που άνοιξε το Cultural H.ID.RA.N.T. για το Δήμο του Χαλανδρίου, όσων αφορά την συνέχεια των προσπαθειών για αντίστοιχα προγράμματα και παρεμβάσεις στα οποία ο Δήμος έχει καταθέσει προτάσεις, π.χ. URBACT, ή συνεργασιών σε περιφερειακό επίπεδο Αττικής, ή, σε διεθνές.

Τελείωσε ανακοινώνοντας την επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου από το European Urban Initiatives (διάδοχο του U.I.A.) σαν τόπου διεξαγωγής του 1ου Εργαστηρίου Πολιτικής του με θέμα «Ο πολιτισμός μόχλευση για θετική αλλαγή των πόλεων», στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου στο κτίριο Νόμπελ (Ήβης 30).

Πατείστε εδώ (λινκ) για να δείτε την παρουσίαση των έργων και της κληρονομιάς που το Cultural H.ID.RA.N.T.

Διεθνές webinar: “ENGAGE!ACTIVATE!PROCURE!”

Με τον παραπάνω τίτλο πραγματοποιήθηκε, με εξαιρετική επιτυχία, την Τετάρτη 26/06 το διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο που συν-διοργάνωσαν το Cultural H.ID.RA.N.T. του Δήμου Χαλανδρίου και το CAMINA -αντίστοιχο UIA πρόγραμμα- της ισπανικής πόλης Αλμερία. Το webinar ξεκίνησε με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Επιτρόπου της ΕΕ για ζητήματα Αστικών Πολιτικών κου Jan Schultheiss και με την ανακοίνωση από την Reyhaneh Yeganeh του 1ου Εργαστηρίου Πολιτικής του E.U.I. στο Χαλάνδρι όπου κάλεσε όλες και όλους τις/τους ενδιαφερόμενους να παραστούν (περισσότερα εδώ).

Μετά από ένα άνοιγμα των δύο συμβούλων του U.I.A., Chiara Lucchini και Ileana Toscano, για το Χαλάνδρι και την Αλμέρια αντίστοιχα, τον λόγο πήραν οι ομάδες υλοποίησης των δύο προγραμμάτων παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από την υλοποίηση τους με επίκεντρο το ρόλο του τομέα του Πολιτισμού και διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση πολιτών, στη συμμετοχή τους σε διαδικασίες διαχείρισης κοινών τοπικών πόρων και στην συμπεριληπτικότητα και την δημιουργία κοινοτικών και ισότιμων σχέσεων. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης και στους ευρηματικούς τρόπους αξιοποίησης του εργαλείου των δημόσιων διαγωνισμών στην προσπάθεια εισαγωγής νέων θεσμών συμμετοχικής διαχείρισης των πόρων μίας πόλης.

 

Στην διαδικτυακή εκδήλωση, που στόχο είχε το διαμοιρασμό της εμπειρίας και γνώσης που παράχθηκε από τα δύο προγράμματα σε διεθνείς παράγοντες άσκησης αστικών πολιτικών, ειδικούς και αρχές πόλεων, εγγράφηκαν να παρακολουθήσουν πάνω από 70 άτομα από 35 πόλεις από 15 χώρες.

Μετά από μία πορεία τεσσάρων χρόνων με όλες τις προκλήσεις και εμπόδια, αλλά και με τις χαρές για τα επιτεύγματα και την αναγνώριση διάνοιξης νέων δρόμων και προοπτικών από το πρόγραμμα οι δυο τελικές εκδηλώσεις του Cultural H.ID.RA.N.T. ήταν μία ευκαιρία να τα αναλογιστούμε συλλογικά και να τα μοιραστούμε με κάθε ενδιαφερόμενο. Το Cultural H.ID.RA.N.T. μένει μαζί μας μέσα από τα έργα του στην πόλη και συνεχίζεται μέσα από την διαχείριση των αποτελεσμάτων του από τους ίδιους τους Χαλανδραίους, αλλά και με τη διασπορά του παραδείγματος του σε κάθε ενδιαφερόμενη πόλη και δημοτική αρχή στην Ελλάδα και παραπέρα.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως