Back

3ο HIDRANT festival, φθινοπωρινές εκδηλώσεις

Μετά τις πετυχημένες καλοκαιρινές εκδηλώσεις το HIDRANT festival 2023 ολοκληρώνει το φετινό κύκλο δράσεων του με δύο φθινοπωρινές εκδηλώσεις στις 20 και 23 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο θέατρο Ρεματιάς, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου παρουσιάζεται η παράσταση «Μαύρο μου χελιδόνι». Η φωνή του Παναγιώτη Τερζάκη και η αφήγηση της παραμυθούς Εύης Γεροκώστα με τη λυρική συνοδεία του Γιώργη Βροντικάκη (λύρα, λαούτο) και των κρουστών της Νάνσυ Αγγελάκη, γίνονται οδηγός σε ένα μουσικό ταξίδι.  Μέσα από τρυφερούς σκοπούς και παραδοσιακές μελωδίες από την Ελλάδα και τον κόσμο μας αφηγούνται ιστορίες και τραγούδια για τη φύση, τη μαγεία, την αγάπη, την αναζήτηση, το νόστο. Όπως οι ίδιοι οι δημιουργοί μας λένε, «ένα ταξίδι πολύχρωμο με σκοπούς ανθρώπινους, ρυθμούς ζωντανούς και ιστορίες που φανερώνουν όσα με λόγια δεν τολμάμε να πούμε. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 8 ετών και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τέλος το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 17.30 θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος κατά μήκος του Χαλανδαραίϊκου παρακλαδιού του Αδριάνειου υδραγωγείου. Με αφετηρία την συμβολή της οδού Πολυδρόσου με τη Ρεματιά, ακολουθούμε τα ίχνη του Αδριάνειου υδραγωγείου εντός της τελευταίας μέχρι τη δεξαμενή του στην οδό Ελ Αλαμέιν, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το εσωτερικό της αν το επιθυμούμε. Μαθαίνουμε για την ιστορία του Χαλανδρίου και της σχέσης των κατοίκων του με τους υδάτινους του πόρους, αλλά και παρουσιάζουμε το μέλλον των περιοχών που θα διαβούμε, όπως αυτό διαμορφώνεται με τις αναπλάσεις ανάδειξης του Αδριάνειου υδραγωγείου και της παραρεμάτιας – από την οδό Γυφτοπούλου μέχρι την οδό Ελ Αλαμέιν στην περιοχή του Συνοικισμού. Οδηγός μας η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου και μέλη της ομάδας έργου του Cultural HIDRANT του Δήμου Χαλανδρίου, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA), την ΕΥΔΑΠ και το Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου.

Οι δύο φθινοπωρινές εκδηλώσεις έρχονται μετά από αυτές του Ιουλίου, που επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου για το εγχείρημα ανάδειξης και επαναξιοποίησης του Αδριάνειου υδραγωγείου από το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T.

Την Κυριακή 2 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στα χνάρια του Αδριάνειου υδραγωγείου, από τις απαρχές της υπόγειας διαδρομής του στο Ολυμπιακό χωριό μέχρι την απόληξη του στη Δεξαμενή Κολωνακίου (φωτο 1 στο ΟΑΚΑ). Με ξεναγούς το Γ. Σαχίνη, διευθυντή στρατηγικής και καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ, και τις αρχαιολόγους Δώρα Γεωργοσοπούλου και Θεοδώρα Τζεφέρη, οι πάνω από 150 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές και τεχνικές ομορφιές και να μάθουν για την ιστορία του Αδριάνειου Υδραγωγείου, των αρχαίων και νεότερων χρόνων. Όπως επίσης και να έρθουν σε επαφή με τα έργα ανάδειξης του στο Δήμο Χαλανδρίου τόσο σαν πολιτιστική κληρονομιά όσο και σαν ενεργό και υπό αξιοποίηση υδάτινο πόρο.

Τρεις μέρες μετά, στις 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ρεματιάς, η δεύτερη εκδήλωση του 3ου HIDRANT festival συνδύαζε τη μουσικοχορευτική παράσταση «Υδατοφάνεια» (φωτο 2) εμπνευσμένη από την πάλη του ανθρώπου για νερό, με την παρουσίαση του μέχρι στιγμής έργου του Cultural H.ID.RA.N.T. και της Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου. Η ομάδα Urban Dig project, μέσα από μία παράσταση στηριγμένη στην πραγματική ιστορία και αγώνα μίας οικογένειας ενός άνυδρου μικρού νησιού του Αιγαίου να εξασφαλίσει το νερό της, άνοιξε τη συζήτηση για μια πιο βιώσιμη χρήση των υδάτινων μας πόρων, σήμερα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα του Cultural H.ID.RA.N.T. (εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, ψηφιακό αρχείο ιστορίας, πολιτιστικές και άλλες δράσεις, αστικές αναπλάσεις κλπ.) και η πρόταση για τη σύσταση και λειτουργία της Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου. Στις παρουσιάσεις αποτυπώθηκε τόσο η συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων κατοίκων του Χαλανδρίου στις διεργασίες του προγράμματος, όσο και το μεγάλο ενδιαφέρον –που έχει ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους του προγράμματος- για την αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση του νερού του Αδριάνειου, από μελλοντικούς χρήστες του ή άλλους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς.

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως