Back

Φιναλίστ στα Διεθνή Βραβεία της Guangzhou το Cultural HIDRANT

Νέα διεθνής διάκριση – Στους 15 φιναλίστ των 6ων Διεθνών Βραβείων Αστικής Καινοτομίας της Guangzhou (Καντόνα), Κίνα.

Για τρίτη φορά φέτος το πρόγραμμα αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T. του Δήμου Χαλανδρίου επιλέγεται στην βραχεία λίστα διεθνών διαγωνισμών. Μετά το Creative Bureaucracy Festival (παγκόσμιας εμβέλειας που διεξάγεται στο Βερολίνο) και το Innovation in Politics Awards (ευρωπαϊκής διάστασης που φέτος έλαβε χώρα στη Βαρσοβία), το Cultural H.ID.RA.N.T. επιλέχτηκε σαν ένα από τα 15 καινοτόμα παραδείγματα που θα διαγωνιστούν το Δεκέμβριο για το 6ο Διεθνές Βραβείο Αστικής Καινοτομίας της Guangzhou (Κουανγκτσόου).

Πρόκειται για μία διαδικασία που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το μητροπολιτικό Δήμο της Guangzhou, με τη συνεργασία της UCLG – δηλαδή της διεθνούς δικτύωσης των Ενωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων, με έδρα την Βαρκελώνη, όπου συμμετέχουν πάνω από 500 δήμοι και τοπικές κυβερνήσεις – και της Παγκόσμιας Ένωσης Μεγάλων Μητροπόλεων. Η ανακοίνωση των νικητών (σε 5 κατηγορίες) και η απονομή των βραβείων συνδυάζεται επίσης με τη διενέργεια του Παγκόσμιου Φόρουμ των Δημάρχων τον Δεκέμβριο, όπου οι φιναλίστ καλούνται να συμμετάσχουν.

Στη φετινή διοργάνωση κατατέθηκαν 274 υποψηφιότητες από 193 δήμους από 54 χώρες. Από αυτές επελέγησαν αρχικά 45 «καλά παραδείγματα» και σε ένα δεύτερο κύκλο τα 15 της τελικής λίστας.  Η επιλογή έγινε από διεθνή επιτροπή 11 ατόμων από 11 χώρες με βάση τα κριτήρια της καινοτομίας, αποτελεσματικότητας, πλαισίου/συνθηκών, αναπαραγωγιμότητας και συνάφειας με την τοπική εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και της Νέας Ατζέντας για τις Πόλεις (NUA) των Ηνωμένων Εθνών. Συνυποψήφιοι, με το Χαλάνδρι, δήμοι για τα βραβεία είναι οι: Αττάλεια (Τουρκία), Μπογκοτά (Κολομβία),  Κέηπ Τάουν (Νότια Αφρική), Κουανγκγιού (Korea), Ιζταπαλάπα (Μεξικό), Τζακάρτα (Ινδονησία), Καμπάλα (Ουγκάντα), Καζάν (Ρωσία), Μάνχαϊμ (Γερμανία), Πίμπρι Τσιντσουάντ (Ινδία), Ραμάλα (Παλαιστίνη), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Τεχεράνη (Ιράν) και Τσιανίνγκ (Κίνα).

Όπως τόνισε στην τελετή ανακοίνωσης των 15 φιναλίστ η ZHANG Yajie, Αντιπρόεδρος του Συνεδρίου Πολιτικής Διαβούλευσης του Κινέζικου Λαού της Guangzhou, τα παραδείγματα που επιλέχτηκαν αντανακλούν στο μέγιστο βαθμό «την προώθηση της δημιουργικής διακυβέρνησης, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης της νέας εποχής.» Είναι εμφανές πως πρόκειται για μία απαιτητική διαδικασία τόσο όσων αφορά την παγκόσμια εμβέλεια της όσο και των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή ενός προγράμματος σαν «καινοτόμου παραδείγματος».

Επιπλέον, ο μητροπολιτικός δήμος της Guangzhou είναι ένα από τα μεγαλύτερα, περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων, και πιο γοργά αναπτυσσόμενα αστικά συμπλέγματα στον κόσμο. Που σημαίνει, ότι η κλίμακα των προκλήσεων και προβλημάτων για τα οποία πιθανά οι τοπικές αρχές ζητάνε ιδέες, τεχνογνωσία, πολιτικές και  πρακτικές αντιμετώπισης, υπερβαίνουν (αν σκεφτούμε με το συνήθη τρόπο) τα μεγέθη και προδιαγραφές άσκησης πολιτικής στο Δήμο Χαλανδρίου. Αλλά μόνο αν «σκεφτούμε με το συνήθη τρόπο». Αλλιώς αυτό που δείχνει και αυτή η διάκριση του  Cultural H.ID.RA.N.T. είναι ότι το πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται στην αιχμή της αναζήτησης νέων πολιτικών διαχείρισης των αστικών και φυσικών πόρων, με βάση τις διεθνείς ατζέντες για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη (ΟΗΕ και ΕΕ), και κυρίως, προάγοντας την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της πόλης σε όλα του τα στάδια. Όπως ανέφερε η Emilia Saiz, Γ.Γ. της UCLG, «τα βραβεία της Guangzhou αποτελούν σημείο αναφοράς, χώρο αναγνώρισης, καταγραφής και διάδοσης της τοπικής γνώσης. Μέσα από τα εμπλεκόμενα δίκτυα… (οι συνδιοργανωτές των βραβείων) εξασφαλίζουν την αναβάθμιση και επέκταση των πρακτικών και των σχέσεων μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και παγκόσμιων πολιτικών.”

Οι διακρίσεις του Cultural H.ID.RA.N.T., όπως και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του, επιβραβεύουν τόσο τη διατομεακή του προσέγγιση όσων αφορά την πολυδιάστατη ανάδειξη του Αδριάνειου υδραγωγείου (σαν πολιτιστική κληρονομιά, ιστορική μνήμη, υδάτινο και αστικό, φυσικό και ανθρωπογενή πόρο), όσο και την επακόλουθη συνεργατική και συμμετοχική του μεθοδολογία, που δοκιμάζει καινοτόμες πρακτικές ενεργοποίησης και συνυπευθυνότητας των πολιτών και κοινοτήτων του Χαλανδρίου. Με άλλα λόγια, επιτρέπουν όλους τους κατοίκους της πόλης να νοιώθουν ότι αυτό που συντελείται στο πλαίσιο του Cultural H.ID.RA.N.T., ανοίγει νέους δρόμους για πιο βιώσιμες πόλεις με επίκεντρο την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία των κατοίκων τους, αξιοποιώντας συλλογικά και συμμετοχικά γηγενείς πόρους, γνώσεις, δεξιότητες.

Καλούμε όποιον και όποια κατοικεί στο Χαλάνδρι και ενδιαφέρεται να γίνει κομμάτι του καινοτόμου εγχειρήματος του Cultural H.ID.RA.N.T.

  • παίρνοντας νερό από το Αδριάνειο υδραγωγείο
  • συμβάλλοντας στην Ομάδα Αρχείου Τοπικής Ιστορίας και/ή στο HIDRANT festival
  • συμμετέχοντας στην Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου για την φροντίδα του Αδριάνειου υδραγωγείου

να έρθει σε επαφή μαζί μας στα

[email protected]  –  210 689 5831  –  www.culturalhidrant.eu

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως