Back

Αντιπροσωπεία της Κουανγκτσόου στo Αδριάνειο υδραγωγείο

Πολυμελής αντιπροσωπεία του δήμου της Κουανγκτσόου (Καντόνα), με επικεφαλής το δήμαρχο της πόλης Σουν Ζιγιάνγκ βρέθηκαν το διήμερο 23 & 24 Φεβρουαρίου στο Χαλάνδρι, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πόλεων και την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν στα έργα των αναπλάσεων του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην Ελ Αλαμέιν, ενημερώθηκαν για το σύνολο των δράσεων του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. και συμμετείχαν στην ειδική εκδήλωση για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Χαλανδρίου και του Χουαντού, δημοτικού διαμερίσματος της Κουανγκτσόου.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, που εξήρε το σημαίνοντα γεωστρατηγικό ρόλο της Κίνας στον πολυπολικό κόσμο που αναδύεται και τόνισε ότι Ελλάδα και Κίνα μπορούν να ενισχύσουν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση.

Με θερμά λόγια για το Χαλάνδρι και την υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε, μίλησε ο δήμαρχος της Κουανγκτσόου Σουν Ζιγιάνγκ. Αναφέρθηκε επίσης στη θέληση της Κίνας να συμβάλει στην γεωπολιτική ισορροπία, την ανάπτυξη και την ειρήνη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κουανγκτσόου και το Χαλάνδρι μπορούν να αναζητήσουν και να επιτύχουν συνεργασία με αμοιβαίο όφελος.

Την ικανοποίησή της για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας εξέφρασε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Χουαντού, δημοτικού διαμερίσματος της Κουανγκτσόου, κ. Σινγκ Σιάνγκ, υποστηρίζοντας ότι οι τομείς του Πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν πεδία ανταλλαγής μεταξύ των δύο πόλεων.

Σε πιθανές συνέργειες αναφέρθηκαν, από την πλευρά του Δήμου Χαλανδρίου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χριστίνα Μαχαίρα, ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα ανακύκλωσης Γεράσιμος Λυμπεράτος και ο υπεύθυνος του προγράμματος Cultural Hidrant, Κώστας Γερολυμάτος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης παραδόθηκε επίσης χρηματικό έπαθλο 20.000 δολ. ΗΠΑ, για το 1ο βραβείο που κέρδισε ο Δήμος Χαλανδρίου στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας της Κουανγκτσόου. Η βράβευση του Χαλανδρίου στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας αποτέλεσε και την αφετηρία της επαφής των δύο πόλεων.  Το Χαλάνδρι βραβεύτηκε επίσης με δύο θέσεις σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών βιομηχανικού σχεδιασμού, που διενεργείται σε Πανεπιστήμιο της Κουανγκτσόου με τη συνεργασία του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι η Κουανγκτσόου είναι μια πόλη 19 εκατ. κατοίκων, από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά της λιμάνια, καθώς βρίσκεται στην περιοχή του μεγάλου κόλπου στις εκβολές του ποταμού Περλ όπου εδράζουν άλλες 3 μεγαπόλεις σχηματίζοντας το μεγαλύτερο αστικό σύμπλεγμα (70 περίπου εκατ. κατ.) στον κόσμο, δίπλα στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. Πρόκειται για τη πιο διεθνοποιημένη πόλη της Κίνας που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλους τους τομείς με τη συμβολή και των 85 πανεπιστημίων της.

Το δημοτικό διαμέρισμα της Χουαντού, με την οποία ο Δήμος Χαλανδρίου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας, είναι μια περιοχή 2 εκατ. κατοίκων που φιλοξενεί το διεθνές αεροδρόμιο της Κουανγκτσόου αλλά και ένα διευρυμένο δίκτυο σιδηροδρόμων όπως και πολλές διεθνούς φήμης (κινέζικες και μη) βιομηχανίες, καθιστώντας την κόμβο για ολόκληρη τη Νότια Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για τη μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, γεγονός που όπως επισημάνθηκε αποτελεί κοινό στόχο και της πόλης του Χαλανδρίου, αλλά και το λόγο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κουανγκτσόου για το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T. σαν μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης πολιτιστικών, φυσικών και αστικών πόρων.

Για επικοινωνία με το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T.

[email protected]  –  213 2023 887  –  www.culturalhidrant.eu

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως