Back

Στο φως η ιστορία του Αδριάνειου Υδραγωγείου- Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στον δήμο Χαλανδρίου

Χαμένα ίχνη της ιστορίας θα φέρει στο φώς ενα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Ο δήμος Χαλανδρίου κατέκτησε μια θέση στις έντεκα πόλεις της Ευρώπης που έχουν επιλεγεί από την διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) για έργα τα οποία αφορούν ποικίλες δράσεις για την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον η την κυκλική οικονομία.

Η πρόταση του Δήμου Χαλανδρίου με τίτλο: “Κρυμμένες Πολιτιστικές Ταυτότητες που επανεμφανίζονται μέσα από δίκτυα νερού”, ουσιαστικά αναδεικνύει το περίφημο Υδραγωγείο που δημιούργησε ο αυτοκράτωρας Αδριανός για την υδροδότηση της Αθήνας και παραμένει ένα ιδιαίτερο τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας.

Η μεγάλη διαδρομή των υδάτων από την Πάρνηθα και την Πεντέλη , διατρέχει μεγάλο τμήμα της πόλης του Χαλανδρίου και τώρα ,μετά από πολλούς αιώνες, θα καταστεί προσεγγίσιμο. Παράλληλα τα νερά που ακόμα κυλούν, θα αξιοποιηθούν για άρδευση και πότισμα.

“Προσπαθούμε να το πιστέψουμε” λέει με έμφαση στον “Αθήνα 984” ο δήμαρχος κ. Σίμος Ρούσσος. Η πρόταση του δήμου ενεκρίθη ανάμεσα σε 222 άλλες προτάσεις από 23 χώρες της Ευρώπης. “Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, αν λάβουμε υπ όψιν ότι σε ανάλογες προσκλήσεις τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν ελάχιστες ελληνικές πόλεις που εντάχθηκαν σε τέτοιο πρόγραμμα.

Το Ανδριάνειο υδαγωγείο είναι ένα μοναδικό τεχνολογικό έργο υδροδότησης το οποίο
ξεκίνησε να κατασκευάζεται (όπως συγκλίνουν οι πληροφορίες το 125 μΧ ) και ολοκληρώθηκε το 140 μ.Χ με στόχο να υδροδοτήσει την Αθήνα. Το έργο εγκαταλείφθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας και επαναχρησιμοποιήθηκε το 1840 και είχε πολλές τεχνολογικές καινοτομίες”

Η διαδρομή των υδάτων

“Το ενδιαφέρον είναι ότι το Ανδριάνειο υδραγωγείο συνεχίζει να ζει και να λειτουργεί κάτω απο τα πόδια μας, σε μία διαδρομή από την Πάρνηθα και την Πεντέλη μέχρι το Κολωνάκι στην περιοχή της Δεξαμενής . Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι συνεχίζει να υπάρχει νερό” λέει ο δήμαρχος Χαλανδρίου στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (13/7/20)

Η περιοχή με ίχνη κατοίκησης από την αρχαιότητα, φαίνεται συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο το οποίο υπήρξε σημείο αναφοράς.

“Η προσπάθειά μας έχει πολλές πτυχές. Πρώτο να αναδειχθεί αυτό το μοναδικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, να ψηφιοποιηθεί και να αρχειοθετηθεί όλη η πληροφορία που αφορά το  Ανδριάνειο υδραγωγείο και να αναδειχθεί ώς τμήμα της ταυτότητας της πόλης” λέει ο κ. Ρούσσος ” Παράλληλα με την ανάδειξη του μνημείου στόχος είναι να αξιοποιηθεί το νερό και να αναπλαστεί συνολικά η περιοχή του Συνοικισμού. Δηλαδή να συνδεθεί με το κέντρο της πόλης, μέσω της ανάδειξης του μνημείου και όλης της παραρεμάτιας ζώνης καθώς να και δημιουργηθεί ενα δίκτυο άρδευσης από το νερό του υδραγωγείου, για πότισμα”.

 

Όπως αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του Δήμου η ανάπλαση προβλέπεται για 8.500 τ.μ. που αφορούν τη σύνδεση του σημαντικότερου σημείου του Αδριάνειου στην περιοχή του Συνοικισμού με το κέντρο της πόλης μέσω της παραρεμάτιας ζώνης και την κατασκευή δικτύου άρδευσης μήκους 5 χλμ. Το υδραγωγείο διατρέχει την περιοχή Συνοικισμός – Αγ, Βαρβάρα – Κάτω Χαλάνδρι.

“Είναι στην περιοχή απέναντι από το “Υγεία”. Συνεχίζει την διαδρομή απο το Ολυμπιακό Στάδιο ,μπαίνει στο Χαλάνδρι στο ύψος του “Υγεια” φτάνει στην οδό Κόδρου και από εκεί βγαίνει πάλι στο ύψος της Πανόρμου” εξηγεί ο δήμαρχος  “Το τμήμα που προτείναμε και θέλουμε να αναδειχθεί είναι το επισκέψιμο κομμάτι όπου υπάρχει μία δεξαμενή καταβύθισης και το εγχείρημα θα γίνει σε συνεργασία με επτά φορείς εταίρους. Στόχος να αξιοποιήσουμε το νερό και να κάνουμε το μνημείο (ένα τμήμα) επισκέψιμο.

Μαζί με τον Δήμο Χαλανδρίου μετέχουν ως εταίροι του προγράμματος η ΕΥΔΑΠ ΑΕ
η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο , το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕ»
το Mediterranean Institute of nature and Anthropos (MEDINA), η  ΑΜΚΕ «Όχι Παίζουμε» και ο
Συνεταιρισμός Εργαζομένων Μηχανικών COMMONSPACE

 

Με ρωμαικούς θόλους και δεκάδες πηγάδια το τεράστιο σύστημα ύδρευσης της Αθήνας στην αρχαιότητα, έχει υποστεί ποικίλες παρεμβάσεις στο πέρασμα του χρόνου.

“Το γεγονός είναι ότι υπάρχει νερό και απο τις μετρήσεις της ΕΥΔΑΠ φαίνεται ότι είναι καλής ποιότητας και  αξιοποιήσιμο, με μια ορισμένη επεξεργασία, για πότισμα. Η πρόταση είναι να φτιαχτεί ένα δίκτυο άρδευσης με το οποίο θα ποτίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου οι οποίοι υπάρχουν , αλλά και αυτούς που θα δημιουργηθούν από την ανάπλαση των 8,5 στρεμμάτων στην περιοχή. Ένα τμήμα του θα είναι και επισκέψιμο για το κοινό” σημειώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου και προσθέτει ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάπλασης της παραρεμάτιας ζώνης με την συμμετοχή του κόσμου ενώ το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα συνεργασίας με σχολεία και συλλόγους της περιοχής.

Από την τοπική κοινωνία θα συμμετάσχουν και θα συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα οι παρακάτω φορείς: Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου
Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου
2ο – 3ο – 6ο 7ο – 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου
2ο – 3ο – 4ο Λύκειο Χαλανδρίου

Πηγή: Γιώργος Αποστολίδης, Αθήνα 984

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως