Back

Πως να πάρετε νερό από το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου ξαναγίνεται διαθέσιμο σε όλες και όλους τους κατοίκους του Χαλανδρίου. Πρόκειται για νερό που το αρχαίο αυτό τεχνικό έργο συνεχίζει να υδρομαστεύει και που με την κατάλληλη επεξεργασία γίνεται αξιοποιήσιμο για πότισμα, πλύσιμο αυλών και άλλες χρήσεις μη-πόσιμου νερού. Παρακάτω ακολουθεί ένας μικρός οδηγός για το πως το Αδριάνειο νερό θα διανέμεται σε όλο το Χαλάνδρι.

Για να πάρετε κι εσείς αρδευτικό νερό από το Αδριάνειο στείλτε email στο [email protected] με τα στοιχεία επικοινωνίας και τη διεύθυνση σας.

ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Τι είναι το Αδριάνειο Υδραγωγείο;

Είναι ένα ρωμαϊκής εποχής τεχνικό έργο που κατασκευάστηκε μεταξύ 125 – 140 μ. Χ. για την υδροδότηση της Αθήνας. Λειτούργησε σαν τέτοιο μέχρι τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Από τότε παραμένει αναξιοποίητο και το νερό του πάει χαμένο στη θάλασσα. Εκτός από αρχαίο μνημείο και κληρονομιά παραμένει σήμερα ένας ενεργός υδάτινος πόρος και υποδομή.

Τι είναι το (νέο) Αδριάνειο δίκτυο μη-πόσιμου νερού;  

Στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. – UIA κατασκευάζεται στο Χαλάνδρι το πρώτο στην Ελλάδα αστικό δίκτυο μη-πόσιμου νερού, μήκους 4 χιλιομέτρων. Το νερό αυτό κατάλληλα επεξεργασμένο προσφέρετε για πότισμα, πλύσιμο και άλλες χρήσεις εκτός της πόσης και γίνεται προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους του Χαλανδρίου.

Πώς γίνεται η διανομή του Αδριάνειου νερού;  

Όσοι κάτοικοι βρίσκονται δίπλα στο υπό κατασκευή υπόγειο δίκτυο μπορούν να συνδεθούν απευθείας με αυτό (μέσω της ΕΥΔΑΠ). Σε όλα τα υπόλοιπα ακίνητα εντός ορίων του Δήμου Χαλανδρίου το νερό θα διανέμεται μέσω δημοτικών υδροφόρων.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ Αδριάνειο νερό;

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας απλά στέλνοντας email στο [email protected] και γνωστοποιώντας μας τη διεύθυνση σας. Θα σας ενημερώσουμε για τον τρόπο σύνδεσης ανάλογα με την τοποθεσία σας, ζητώντας κάποια επιπλέον στοιχεία για την καλύτερη οργάνωση της διανομής του νερού.

Θα χρειαστώ κάτι άλλο αν παίρνω νερό με υδροφόρες;

Ναι, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μία δεξαμενή αποθήκευσης του νερού στην πλευρά του δρόμου ώστε να διευκολύνεται το γέμισμα της από την υδροφόρα.

Πώς θα προμηθευτώ τις δεξαμενές αποθήκευσης νερού;

Για όσες και όσους ζητήσουν να παίρνουν νερό με υδροφόρες κατά τη διάρκεια του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T., μέχρι 30 Ιουνίου 2023, ο Δήμος Χαλανδρίου προσφέρει δωρεάν τις απαιτούμενες δεξαμενές.

Ποιο το κόστος χρήσης του μη-πόσιμου νερού;

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. το νερό του Αδριάνειου θα διατίθεται δωρεάν. Μετά το τέλος του η τιμή του μη-πόσιμου νερού θα είναι χαμηλότερη από αυτή του πόσιμου λόγω μικρότερου κόστους άντλησης και επεξεργασίας.

Υπάρχει άλλο όφελος από τη χρήση μη-πόσιμου νερού;  

Ναι, υπάρχει. Η αντικατάσταση πόσιμου με μη-πόσιμο νερό για συγκεκριμένες χρήσεις συμβάλει στην εξοικονόμηση πόσιμου νερού και στη βιωσιμότητα των πηγών του. Η ευκολότερη άντληση και τοπική διανομή του Αδριάνειου νερού σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους άντλησης. Με άλλα λόγια η χρήση μη-πόσιμου νερού θα μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα πάνω στους υδάτινους πόρους και οικοσυστήματα.

Τι είναι η Αδριάνεια Κοινότητα Κατοίκων Χαλανδρίου; 

Είναι μία κοινότητα κατοίκων και συλλογικοτήτων του Χαλανδρίου, που στόχο έχει την φροντίδα, ανάδειξη και επανένταξη στην καθημερινότητα της πόλης του Αδριάνειου Υδραγωγείου σαν κοινό υδάτινο, ιστορικό, πολιτιστικό πόρο και αστικό χώρο.

Ποιος είναι μέλος της Αδριάνειας Κοινότητας;

Μέλη της Κοινότητας είναι όσοι/ες προμηθεύονται νερό από αυτό (άτομα ή φορείς π.χ. σχολεία της πόλης), όσοι/ες κάτοικοι και τοπικές συλλογικότητες ενδιαφέρονται για το Αδριάνειο σαν μνημείο, ιστορία, κοινόχρηστο χώρο, υποδομή και φυσικό πόρο. Συμμετέχουν επίσης η ομάδα διαχείρισης της πλατφόρμας του Τοπικού Αρχείου (για το Αδριάνειο και την σχέση των Χαλανδραίων με το νερό, www.archalandri.gr) και η συντονιστική ομάδα του HIDRANT festival.

Για ποιο λόγο να συμμετέχει κάποιος/α στην Αδριάνεια Κοινότητα;

Για τη διαμόρφωση από τους ίδιους τους κατοίκους μίας καλύτερης και πιο δίκαιης περιβαλλοντικά και κοινωνικά διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων και των υδάτινων και πολιτιστικών πόρων που συνδέονται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Για να κάνεις το λόγο, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου γύρω από τη σημερινή «λειτουργία» του Αδριάνειου συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις. Για την προώθηση μίας κουλτούρας οικολογίας, συμμετοχής, συνεργασίας και αλληλεγγύης στην γειτονιά και την πόλη.

 

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ

ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

στείλτε  email στο [email protected]

 

Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ του Δήμου Χαλανδρίου

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως