Την περίοδο 11 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις που έφεραν πιο κοντά τη δημιουργία της Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου. Οι τρεις από αυτές αφορούσαν τοπικές συναντήσεις των ενδιαφερόμενων (κύρια) για νερό από το Αδριάνειο υδραγωγείο αλλά και όσων γενικότερα ενδιαφέρονται για το αρχαίο αυτό μνημείο σαν πολιτιστικό και φυσικό πόρο. Η τέταρτη ήταν η πρώτη συνάντηση της ομάδας για τη δημιουργία ενός Αρχείου Τοπικής Ιστορίας, που συστάθηκε στο πλαίσιο του Cultural HIDRANT σαν προέκταση της κληρονομιάς του www.archalandri.gr μετά το τέλος του προγράμματος.
Οι τρεις τοπικές συναντήσεις έγιναν στις περιοχές του Συνοικισμού – Πολυδρόσου (11 Νοεμβρίου), Αγίας Βαρβάρας – Κάτω Χαλανδρίου (18 Νοεμβρίου) και στο Πάτημα (2 Δεκεμβρίου). Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάστηκε λεπτομερώς το δίκτυο και οι τρόποι διανομής (υπόγειο ή με υδροφόρες) μη-πόσιμου νερού από το Αδριάνειο τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος και των δοκιμαστικών αντλήσεων/διανομής, όσο και μετά το τέλος αυτών. Αφού παρουσιάστηκε η συμβολή (τεχνικά και διοικητικά) του Δήμου Χαλανδρίου στη λειτουργία του δικτύου, παρουσιάστηκε η συμβολή των χρηστών του Αδριάνειου νερού όπως και των τρόπων και των νέων ψηφιακών εφαρμογών για την προμήθεια και παρακολούθηση της κατανάλωσης μη-πόσιμου νερού, όσο και για διαβούλευση και διαχείριση ζητημάτων όλης της Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η δομή και λειτουργία τόσο της εφαρμογής “e-drohoos” για τη διαχείριση και παρακολούθηση της διανομής του νερού από το Αδριάνειο, όπως και η διαδικτυακή πλατφόρμα “Hadrian.net”. Η πρώτη αφορά κύρια το δίκτυο διανομής «Αδριάνειου» νερού με υδροφόρες του Δήμου Χαλανδρίου και αφορά όσες και όσους προμηθεύονται νερό με αυτό τον τρόπο. Αντιθέτως το Hadrian.net αφορά την ανάπτυξη του Αδριάνειου Δικτύου Πολιτών και Κοινοτήτων και στους 8 δήμους που διατρέχει το Αδριάνειο υδραγωγείο. Στόχο έχει την ενημέρωση και δημοσιοποίηση στοιχείων και δράσεων για το Αδριάνειο υδραγωγείο και των διαφόρων κοινοτήτων, ειδικών και εργασιών γύρω από αυτό. Επιπλέον λειτουργεί σαν χώρος διαβούλευσης, κατάρτισης προτάσεων και συναπόφασης γύρω από θέματα που αφορούν την φροντίδα του Αδριάνειου υδραγωγείου σαν κοινό πολιτιστικό, φυσικό και αστικό πόρο. Και τα δύο ψηφιακά εργαλεία βρίσκονται υπό κατασκευή και, όπως ειπώθηκε στις συναντήσεις, όταν αναπτυχθούν στην πληρότητα τους θα αποτελέσουν εκ νέου αντικείμενο διαβούλευσης της Αδριάνειας Κοινότητας, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η φιλικότητα προς τον χρήστη όπως και η βέλτιστη προσαρμογή τους στις ανάγκες της Αδριάνειας Κοινότητας και Δικτύου.
Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί μία ακόμα τοπική συνάντηση, των ενδιαφερόμενων στην περιοχή της Τούφας. Η προγραμματισμένη συνάντηση (για τις 26 Νοεμβρίου) αναβλήθηκε λόγω μη διαθεσιμότητας τελικά του χώρου που θα την φιλοξενούσε και θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου. Μείνετε συντονισμένοι για νεότερη πρόσκληση μας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής πάνω από 120 άτομα παρακολούθησαν τις τρεις συναντήσεις, ενώ γύρω στους 80 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν την απόφαση τους να είναι μέλη της Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου – ξεπερνώντας ήδη τον αρχικό στόχο του Cultural HIDRANT για 70 χρήστες.
Με την ολοκλήρωση των τεσσάρων τοπικών συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί μία τελική συνάντηση όλων όσων έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας της.
Παράλληλα, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη συνάντηση της ομάδας Αρχείου Τοπικής Ιστορίας όπως προέκυψε από το πρόγραμμα Cultural HIDRANT. Η συνάντηση ασχολήθηκε με την διαμόρφωση ενός πλάνου δράσης μέχρι την άνοιξη, επιλογής πιθανών θεματικών ιστορικής έρευνας και καταγραφή των αναγκών που απαιτεί η λειτουργία ενός Αρχείου Τοπικής Ιστορίας τόσο στο ψηφιακό όσο και στον υλικό χώρο.
Η επόμενη συνάντηση της ομάδας Αρχείου Τοπικής Ιστορίας θα γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε κι εσείς μπορείτε να επικοινωνήσετε στα
Email: [email protected] και/ή [email protected]
Τηλ.: 213 2023 887