Η επιτυχία των περσινών συμμετοχικών εργαστηρίων σε 4 σχολεία του Δήμου (12ο Δημοτικό, 6ο και 7ο Γυμνάσια και 4ο Λύκειο), προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων σχολείων για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Πέρα από την παρουσίαση των μαθητικών δημιουργιών στο 1ο HIDRANT festival, σε αυτό συνέβαλαν η επιστροφή στις τάξεις και η άδεια επισκέψεων στα σχολεία που εξασφάλισε το Cultural H.ID.RA.N.T. από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Την φετινή σχολική χρονιά στις δράσεις του προγράμματος έχει οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής η συμμετοχή των 1ο και 2ο νηπιαγωγείο, το 1ο δημοτικό, τα 3ο και 8ο γυμνάσια και τα 1ο, 2ο και 3ο λύκεια.Τα συμμετοχικά εργαστήρια που και φέτος θα διοργανωθούν από τον συνεταιρισμό εργαζομένων commonspace, θα επικεντρωθούν σε διαφορετικές πλευρές της επαναξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια αισθητηριακού παιχνιδιού σχετικά με «Τα υλικά του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο τότε και στο τώρα». Στα δημοτικά σχολεία θα γίνουν εργαστήρια σχεδιασμού παιχνιδιών σχετικά με το νερό, ενώ οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα εμπλακούν σε δράσεις που αφορούν το σχεδιασμό της επικοινωνιακής καμπάνιας για την επανάχρηση του Αδριάνειου μέσω του δικτύου μη-πόσιμου νερού. Τα παιδιά του γυμνασίου θα σχεδιάσουν το επικοινωνιακό υλικό που θα τοποθετηθεί στις υδροφόρες του Δήμου που θα μεταφέρουν το νερό του Αδριάνειου στις γειτονιές του Χαλανδρίου και του λυκείου θα σχεδιάσουν οπτικοακουστικό υλικό (αφίσα, βίντεο, ηχητικό σποτ) σχετικά με το δίκτυο διανομής μη-πόσιμου νερού και την ανάδειξη του μνημείου του ρωμαϊκού υδραγωγείου.
Επιπλέον τα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων θα εμπλακούν στον σχεδιασμό της «Δικής μας Δεξαμενής» που θα εγκατασταθεί στο σχολείο τους για τη χρήση μη-πόσιμου νερού, και θα συμμετάσχουν σε ιστορικούς περίπατους γνωριμίας με το Αδριάνειο, το νερό και την σχέση του με την ιστορία και τη ζωή της πόλης του Χαλανδρίου.
Οι δημιουργίες των παιδιών θα παρουσιαστούν σε δημόσιες δράσεις και εκδηλώσεις, ενώ θα αποτυπωθούν στα υλικά και πολιτιστικά παράγωγα των έργων του Cultural H.ID.RA.N.T. Με τον τρόπο αυτό οι μαθήτριες και μαθητές της πόλης δεν γίνονται μόνο κοινωνοί της τοπικής ιστορίας αλλά και φορείς και δημιουργοί της.
Τέλος μέσω της ενεργούς συμμετοχής των σχολικών κοινοτήτων στο σύνολο τους (εκπαιδευόμενες/οι, εκπαιδεύτριες/τές και γονείς), επιδιώκεται να αγκαλιαστεί περαιτέρω η προσπάθεια επαναξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Να αισθανθούν όλες και όλοι ενεργά μέλη μίας αλληλέγγυας κοινότητας νερού που χτίζεται γύρω από την κοινή μας πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μέσω του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T., με στόχο να συνεχίσει να είναι ενεργή και μετά την ολοκλήρωση του.
Η δεξαμενή που σχεδίασε το 12ο Δημοτικό Χαλανδρίου, στα περσινά συμμετοχικά εργαστήρια.