Back

Έτοιμες οι μελέτες του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στο Χαλάνδρι

Η ανάπλαση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί την πιο σημαντική προσφορά και υλικό ίχνος του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. στο Χαλάνδρι. Το έργο ανάπλασης, τις μελέτες του οποίου εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες» εταίρος του προγράμματος, βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση. Έχοντας πάρει όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνται από την Εφορία Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής βρίσκεται πλέον στην φάση της συγγραφής τευχών και τιμολογίων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Με τους απαραίτητους ελέγχους  να ακολουθούν, σκοπός είναι η δημοπράτηση του έργου να γίνει μέσα στον Δεκεμβρη.

Οι μελέτες αφορούν τη μεγαλύτερη ανάπλαση που έχει γίνει μέχρι στιγμής στο Χαλάνδρι σε συνολική έκταση 15 στρεμμάτων σε 4 σημεία ενδιαφέροντος που σχετίζονται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο:

Την περιοχή της οδού Ελ Αλαμέιν στην γειτονιά του Συνοικισμού, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα εμφανή πηγάδια(φανοί) του υδραγωγείου στη πόλη και ταυτόχρονα το μοναδικό επισκέψιμο σημείο του: η δεξαμενή υδρομάστευσης των νερών που έρχονται από τον ανατολικό κλάδο του από την Πεντέλη και το ρέμα Χαλανδρίου.

Την περιοχή της οδού Γυφτοπούλου και την ανάπλαση της ως οδό φιλική στους πεζούς, που εξασφαλίζει την επικοινωνία του κέντρου της πόλης με την ανάπλαση στην  οδό της Ελ Αλαμέιν μέσω διάνοιξης της παραρεμάτιας ζώνης.

Την περιοχή της οδού Κόδρου και την αναδιάταξη της κυκλοφοριακής οργάνωσης που υπάρχει στην διασταύρωση της με την οδό Εθν. Αντιστάσεως. Την ενσωμάτωση του απαλλοτριωμένου φυτωρίου που αυτή την στιγμή κυριαρχεί στον χώρο και την παράδοση σε κοινόχρηστη χρήση του χώρου μεταξύ των δύο υπαρχόντων πηγαδιών του Αδριάνειου.

Την αναμόρφωση του αδιαμόρφωτου κοινόχρηστου χώρου στην συναρμογή των οδών Χαράς – Επτανήσου και Αποστολοπούλου. Εκεί βρίσκονται οι τελευταίοι φανοί του υδραγωγείου στο Χαλάνδρι, πριν αυτό κατευθυνθεί μέσω Νέου Ψυχικού και Πεντάγωνου στην Αθήνα καταλήγοντας στην Δεξαμενή του Κολωνακίου.

Οι μελέτες ανάπλασης των παραπάνω σημείων περιγράφουν μία διαφορετική προσέγγιση στο πως μπορεί να είναι ο κοινόχρηστος χώρος όσων αφορά τις προτεραιότητες στην χρήση του και συνιστούν μία τομή στον αστικό σχεδιασμό που ξεπερνά τα όρια της πόλης του Χαλανδρίου.

Βασικά τους στοιχεία έχουν την αξιοποίηση νέων υλικών στην κατασκευή των έργων όσο και στις διαμορφώσεις και στον αστικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθούν ακόμα και στο ίδιο το μνημείο, επιτρέποντας την θέαση στο εσωτερικό της δεξαμενής του από την επιφάνεια. Επίσης για πρώτη φορά γίνεται χρήση σε κοινόχρηστο χώρο εφαρμογών εικαστικού – πειραματικού φωτισμού και μελετάται η αισθητική του νυχτερινού τοπίου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες στοιχεία της μελέτης, των σχεδίων και των υλικών θα δημοσιοποιηθούν  από την ιστοσελίδα και τα social media του προγράμματος. Μείνετε συντονισμένοι.

Από τις μελέτες για την ανάπλαση γύρω από τη δεξαμενή του Αδριάνειου Υδραγωγείου επί της Ελ Αλαμέιν.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως