Back

Το Cultural H.ID.RA.N.T. σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια

Το ενδιαφέρον για τον καινοτόμο χαρακτήρα του Cultural H.ID.RA.N.T. σαν έργου συμμετοχικής και διαθεματικής αστικής παρέμβασης αποτυπώνεται από τις συμμετοχές που ήδη έχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Tόσο ακαδημαϊκά όσο και διεθνών οργανισμών όπως φορέων του UN-Habitat των Ηνωμένων Εθνών.

Η αρχή έγινε με τη συμμετοχή των Chiara Lucchini, σύμβουλου του UIA και της Αλεξάνδρας Αλεξανδροπούλου, project manager του προγράμματος από το Δήμο Χαλανδρίου, στο 26ο Διεθνές Συνέδριο Αστικού Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Το συνέδριο Real Corp 2021 (εν συντομία), διοργανώθηκε αρχές Σεπτεμβρίου στη Βιέννη με τίτλο «Πόλεις 20.50: Δημιουργώντας τα περιβάλλοντα της 3ης χιλιετίας, έξυπνα – βιώσιμα – κλιματολογικά ουδέτερα» με πάνω από 150 ανακοινώσεις. Ανάμεσα τους και η εισήγηση των δύο συνεργατριών του Cultural H.ID.RA.N.T. «Καθιστώντας ορατό το αόρατο: Κοινά και Κοινότητα στο Χαλάνδρι» (Making the invisible visible: Commons and Community in Chalandri).

Στις 15 Οκτωβρίου, οι συνεργάτες του Cultural H.ID.RA.N.T.,  Ειρήνη Ηλιοπούλου και Ιωάννης Ψυχάρης από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) του Πάντειου και Αλεξάνδρα Λινάρδου, υποψήφια διδάκτορας ΕΜΠ, συμμετείχαν στο 5ο Συνέδριο για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες με την παρουσίαση: «CULTURAL HIDRANT – το Αδριάνειο Υδραγωγείο στο Χαλάνδρι: πώς η συμμετοχική ανάδειξη του πολιτιστικού, φυσικού και κοινωνικού πλούτου της πόλης μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της τοπικής ευημερίας;» Το διήμερο συνέδριο (15-16 Οκτωβρίου) έγινε στην Αθήνα σε συνδιοργάνωση του ΙΠΑ – Πάντειο Πανεπιστήμιο, του τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης, και του τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου, το Cultural H.ID.RA.N.T. είχε την τιμητική του σε δύο συνέδρια. Συνεργάτριες από τον συνεταιρισμό μηχανικών Commonspace, συνεργάτη του προγράμματος, συμμετείχαν στη διεθνή διαδυκτιακή συνάντηση AESOP TG PSUC 2021 με θέμα “Ανάμεσα στο σπίτι και την πλατεία: Γεφυρώνοντας τα όρια του δημόσιου χώρου”. Η παρουσίαση τους αφορούσε το «Συμμετοχικό σχέδιο με μαθητές σχολείων για την βελτίωση του δημόσιου χώρου στην εποχή του Covid-19” με βάση την εμπειρία τους από το Cultural H.ID.RA.N.T.

Παράλληλα, η κινητικότητα γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείου, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. – UIA,  παρουσιάστηκε στο 4o Παγκόσμιο Συνέδριο της Συμμαχίας Παγκόσμιας Συνεργασίας Παρόχων Νερού – φορέα των Ηνωμένων Εθνών (UN-Habitat) με στόχο την υποστήριξη διεθνών συνεργασιών για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 (SDG6) για το νερό.  Η παρουσίαση έγινε στη συνεδρία με θέμα “Διαφάνεια, Ευθύνη και Συμμετοχή: Τι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών;» από τον Γιώργο Σαχίνη, εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ η οποία είναι μέλος της διευθύνουσας επιτροπής της “Συμμαχίας” και συνεργάτης του Cultural H.ID.RA.N.T. Η παρουσίαση αναφέρθηκε κυρίως στα καινοτόμα στοιχεία της συμμετοχικότητας και της διατομεακής προσέγγισης στη μέχρι τώρα πορεία αξιοποίησης του Αδριάνειου.

Τέλος στις 19-21 Νοεμβρίου, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Κώστας Γερολυμάτος, υπεύθυνος για το Cultural H.ID.RA.N.T. από το Δήμο Χαλανδρίου, θα συμμετάσχει στο επιστημονικό συνέδριο «Συμμετοχικός σχεδιασμός: πόλη, περιβάλλον & κλιματική αλλαγή – εμπειρίες, προκλήσεις, δυνατότητες». Το συνέδριο διοργανώνεται από το Participatory Lab, έργο χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο, στο Σεράφειο κτίριο του Δήμου Αθηναίων. Πληροφορίες για το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως