Back

Επίσκεψη της ειδικής συνεργάτριας του UIA στο Χαλάνδρι

Το τριήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου η ειδική συνεργάτης του Urban Innovative Actions για το Cultural H.ID.RA.N.T., Chiara Lucchini, βρέθηκε στο Χαλάνδρι για μια από κοντά γνωριμία με το πρόγραμμα ανάδειξης, επανάχρησης και επανένταξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, μαζί με την project manager του Δήμου κα Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου, συμμετείχαν στο 26ο Διεθνές Συνέδριο Αστικού Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας (International Conference on Urban Planning and Regional Development in the Information Society) που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T. με την εισήγηση «Καθιστώντας ορατό το αόρατο: Κληρονομιά, Κοινά και Κοινότητα στο Χαλάνδρι» (“Making the Invisible Visible: Heritage, Commons and Community in Halandri”).

Η Chiara Lucchini, αρχιτέκτονας και ειδικός σε θέματα συμμετοχικού σχεδιασμού παρεμβάσεων στον αστικό χώρο, με πολυετή εμπειρία στο δήμο του Τορίνο και σε διεθνείς συνεργασίες μεταξύ πόλεων, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους εμπλεκόμενους στο Cultural H.ID.RA.N.T. Το πρόγραμμα της περιλάμβανε ξεχωριστές συναντήσεις με τους εταίρους του προγράμματος, τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Χαλανδρίου, και τους φορείς πολιτών του Χαλανδρίου που συμμετέχουν στο Cultural H.ID.RA.N.T. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από: την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος, τα προβλήματα και προκλήσεις στην εφαρμογή των πακέτων εργασίας, και των τρόπων υπέρβασης τους. Από πλευράς της η κα Lucchini μοιράστηκε τις γνώσεις της από καλές πρακτικές σε αντίστοιχα προγράμματα σε πόλεις της Ευρώπης. Επισκεπτόμενη τους χώρους των αναπλάσεων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την αστική γεωγραφία, τον οικότοπο, την κοινωνική ιστορία και τις ιδιαιτερότητες του Αδριάνειου Υδραγωγείου και των περιοχών του Χαλανδρίου που αυτό διασχίζει. Όπως επίσης και να καταδυθεί στα έγκατα του, στην δεξαμενή του επί της Ελ Αλαμέιν,  γνωρίζοντας εξ’ ιδίας το  ακόμα εν ενεργεία ρωμαϊκό υδραγωγείο.

Η κα Lucchini σχολίασε θετικά τον πολυσχιδή χαρακτήρα του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. που προσπαθεί να συναρμόσει την ιστορική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση του Αδριάνειου σε μία νέα προοπτική ζωής στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Υπογράμμισε επίσης τον ουσιαστικό ρόλο της συμμετοχής και στενής συνεργασίας της δημοτικής αρχής, των υπηρεσιών του δήμου, των εταίρων, των φορέων των πολιτών και των κατοίκων του Χαλανδρίου. Παράγοντα κλειδί ώστε η υλοποίηση του προγράμματος πέρα από τα υλικά ίχνη που θα αφήσει, να ευοδωθεί και με την ανάδειξη μίας πιο ευαισθητοποιημένης και συμμετοχικής κουλτούρας όσων αφορά τη διαχείριση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων του Χαλανδρίου. Επίσης, επισήμανε τα οφέλη που μπορεί να έχει η εμπειρία υλοποίησης του Cultural H.ID.RA.N.T. και για την ανάπτυξη μίας διαφορετικής πρακτικής τοπικής διακυβέρνησης.

Τέλος, αφού μας δήλωσε πόσο απόλαυσε τη βόλτα της στη Ρεματιά και την έκπληξη της για το απροσδόκητο του φυσικού τοπίου που συνάντησε εντός του αστικού ιστού, υποσχέθηκε να μας ξαναεπισκεφτεί για να γνωρίσει καλύτερα την πόλη και τις λιχουδιές της, μεταφορικά και κυριολεκτικά, από τις οποίες πρόλαβε να πάρει μία μικρή μόνο γεύση.

 

Από την επίσκεψη της στη δεξαμένη του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην Ελ Αλαμέιν

Από συνάντηση της με φορείς του Χαλανδρίου στο παλιό Δημαρχείο

Από την ξενάγηση της στη Ρεματιά προς το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως