Back

Ένα αρχείο γεννιέται, το Χαλάνδρι αφηγείται την ιστορία του.

Με σημείο εκκίνησης το Αδριάνειο Υδραγωγείο, η πόλη του Χαλανδρίου επιχειρεί να ξανασυνδεθεί με το παρελθόν της. Να ανοίξει έναν διάλογο με τα μνημεία και τις μνήμες των ανθρώπων της, να φέρει στην επιφάνεια κρυμμένες ή λησμονημένες πλευρές της ιστορίας της, να δημιουργήσει έναν χώρο αναστοχασμού, συνείδησης, αλλά και συνεργασίας, που κοιτά στο μέλλον και στην αναζωογόνηση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού Τοπικού Αρχείου (με ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο), το οποίο θα αναλάβει να διαχειριστεί και να εμπλουτίσει η τοπική κοινωνία.

 

Την περασμένη άνοιξη ξεκίνησε μια συλλογική προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του Αδριάνειου Υδραγωγείου και της σχέσης των Χαλανδραίων με το (σχεδόν) αόρατο αυτό μνημείο και, ευρύτερα, με άλλες όψεις του υδάτινου στοιχείου στην περιοχή, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο παρελθόν και το παρόν.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), που συντονίζει τη δράση εκ μέρους του προγράμματος, ενεργοποίησε μια σειρά από ερευνητικές δράσεις: ανθρωπολογικές συνεντεύξεις, συνθετική χαρτογράφηση των σχέσεων πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος του Χαλανδρίου. Σε συνεργασία με τοπικές ομάδες (Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου), επιστήμονες του Πολυτεχνείου, της ΕΥΔΑΠ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ιστορικούς και αρχειοθέτες, συγκέντρωσαν σε αποθετήριο έναν μεγάλο αριθμό από σχετικά τεκμήρια που υπάρχουν διάσπαρτα σε δημόσια αρχεία και συλλογές (έγγραφα, άρθρα εφημερίδων, χάρτες, φωτογραφίες, καλλιτεχνικές δημιουργίες, επιστημονικές μελέτες, κ.ά.) και προφορικές μαρτυρίες από την τοπική και την επιστημονική κοινότητα.

Στα μέσα του φθινοπώρου η διαδικασία δημιουργίας της ψηφιακής βάσης του Αρχείου θα έχει ολοκληρωθεί. Μέσω διοργάνωσης εργαστηρίων, οι κοινότητες του Χαλανδρίου, οι εταίροι και ειδικοί καλεσμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έργο, να συζητήσουν θέματα βελτίωσης και προοπτικής του και να συμμετέχουν στη δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας. Η πλατφόρμα, εκτός από το Αρχείο, θα φιλοξενήσει θεματικές αφηγήσεις (λόγου και εικόνας) για το Αδριάνειο Υδραγωγείο και το Χαλάνδρι, οι οποίες θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Στο πλαίσιο του πρώτου HIDRANT Festival, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ) θα πραγματοποιήσει έναν Ιστορικό Περίπατο στο χρόνο και στους τόπους που ξεκίνησαν τη νέα ζωή τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Χαλάνδρι το 1926-27. Η περιήγηση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και θα καταλήξει στην οδό Ελ Αλαμέιν, όπου βρίσκεται η κεντρική δεξαμενή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, καθώς και φρεάτια, ώστε να γίνει γνωστή η χρήση του στα χρόνια της Κατοχής και αργότερα, μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες των αφηγητών της ΟΠΙΔΗΧ. Ο περίπατος θα λάβει χώρα το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 18:00, με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερωτών (Άγιος Νικόλαος).

 

Νερουλάς στο δρόμο, μεταξύ Χαλανδρiου και Αθήνας (1926, Digital Commons, Brockport Normal School).

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως