Back

1ο το Cultural HIDRANT στα διεθνή βραβεία της Κουανγκτσόου

Την κορυφή της αστικής καινοτομίας παγκοσμίως κατέκτησε το πρόγραμμα Cultural HIDRANT του Δήμου Χαλανδρίου, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο των 6ων Διεθνών Βραβείων Αστικής Καινοτομίας της Κουανγκτσόου (Καντόνας – Κίνα) στην κατηγορία Βιώσιμη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα βραβεία αυτά αποτελούν μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες διάκρισης προγραμμάτων και πολιτικών αστικής διαχείρισης ανά τον κόσμο. Συνδιοργανώνονται κάθε δύο χρόνια από το Δήμο της Κουανγκτσόου (Καντόνα, Κίνα) και δύο διεθνείς οργανισμούς, την UCLG (Ένωση Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων) -με έδρα την Βαρκελώνη και με πάνω από 500 δήμους και περιφερειακές κυβερνήσεις μέλη- και τη Metropolis (Ένωση Μεγάλων Μητροπόλεων). Οι δύο αυτές δικτυώσεις δημοτικών και περιφερειακών αρχών συγκαταλέγονται στους οργανισμούς διαβούλευσης σε επίπεδο ΟΗΕ για τον προσδιορισμό των στόχων και των αστικών πολιτικών παγκοσμίως, όπως οι στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη (SDG, Sustainable Development Goals) και η Νέα Ατζέντα για τις Πόλεις (New Urban Agenda) που αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή και βράβευση του Cultural HIDRANT και του Δήμου Χαλανδρίου σαν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα βιώσιμης διαχείρισης αστικών, πολιτιστικών και φυσικών πόρων παγκοσμίως.

Το Cultural HIDRANT διακρίθηκε ανάμεσα σε 274 ακόμα υποψηφιότητες από 193 πόλεις από όλο τον κόσμο. Αφού προκρίθηκε σε πρώτη φάση στα 45 καλύτερα παραδείγματα, επιλέχθηκε τελικά σαν ένα από τα 15 υποψήφια για τα 4 πρώτα βραβεία σε 4 αντίστοιχες κατηγορίες. Η υποστήριξη της υποψηφιότητας του έγινε δημόσια, διαδικτυακά, μαζί με τις άλλες υποψήφιες πόλεις και η επιλογή έγινε από 12μελή διεθνή επιτροπή που αποτελούνταν από διακεκριμένους δημάρχους, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδήμονες σε θέματα αστικών πολιτικών, συμβούλους διεθνών οργανισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αστικής καινοτομίας που κατέκτησε το Cultural HIDRANT συνοδεύετε και από έπαθλο 20.000 δολαρίων (ΗΠΑ) όπως και από 2 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σχεδίου (International Design Education Program) που συνδιοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Οικο-Σχεδιασμού και το Πανεπιστήμιο Zhejiang.

Η τελετή απονομής των βραβείων της Κουανγκτσόου, που έγινε στις 7 Δεκεμβρίου, συνδυάστηκε, όπως κάθε φορά, με το Παγκόσμιο Φόρουμ Δημάρχων, που έγινε φέτος στις 8-9 Δεκεμβρίου. Η διεθνής αυτή συνδιάσκεψη αποτελεί έναν τόπο συνεύρεσης εκατοντάδων πόλεων, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και ειδικών σε θέματα αστικών πολιτικών, δίνοντας την ευκαιρία παρουσίασης και γνωριμίας με καινοτόμα προγράμματα και πρακτικές αστικής διαχείρισης, σύσφιξης σχέσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Χαλανδρίου, σαν μία από τις βραβευθείσες πόλεις, είχε την τιμητική της καθ’ όλη τη διάρκεια του «αυτοδιοικητικού τριήμερου» 7-9 Δεκεμβρίου στην Κουανγκτσόου.

Την πρώτη μέρα, πριν την τελετή απονομής, ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου και υπεύθυνος για το πρόγραμμα Cultural HIDRANT κος Κώστας Γερολυμάτος, έδωσε συνέντευξη τύπου με την παρουσία πλειάδας ΜΜΕ. Οι ερωτήσεις που δέχτηκε εστίασαν κυρίως στην καινοτομία του προγράμματος που ξαναφέρνει στη ζωή ένα αρχαίο μνημείο με περιβαλλοντικά επωφελή τρόπο αλλά και στη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανάπτυξης σχέσεων με άλλες πόλεις και ειδικά με την Κουανγκτσόου. Στην τελετή βράβευσης που ακολούθησε ο κος Γερολυμάτος είχε την ευκαιρία να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό, εξηγώντας και τη βασική φιλοσοφία και συντελεστή της επιτυχίας του Cultural HIDRANT.

Η επόμενη ημέρα (8 Δεκ.) ξεκίνησε με την εναρκτήρια εκδήλωση του Παγκόσμιου Φόρουμ Δημάρχων, στο πάνελ της οποίας συμμετείχε και μίλησε και ο κος Γερολυμάτος. Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση με τον Έλληνα πρόξενο στην Κουανγκτσόου, κο Μαρτίνο Μανδαλίδη, που προς έκπληξη μας μάθαμε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Ο κος Μανδαλίδης χαρακτήρισε το βραβείο ως μια “πολύ σημαντική αναγνώριση για το Δήμο Χαλανδρίου αλλά και για την αστική καινοτομία στη χώρα μας”, ενώ υπογράμμισε τη “δυναμική συμμετοχή του Δήμου Χαλανδρίου με ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών”.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία του Δήμου Χαλανδρίου μετάβηκε στο «παλιό» κέντρο της Κουανγκτσόου, για την κινηματογράφηση μίας συνέντευξης για την εκπομπή “Citywalk: Get Ready with Me, Mayors” καθώς θα περιδιαβαίνουμε την περιοχή Yongqing Fang. Η γειτονιά αυτή, αποτελεί ένα νέο παράδειγμα αστικής ανάπλασης που επιχειρείται από το Δήμο της Κουανγκτσόου και στόχος της εκπομπής ήταν ο σχολιασμός από τον κο Γερολυμάτο των αποτελεσμάτων της. Η ημέρα έκλεισε με μία βραδινή κρουαζιέρα στον ποταμό Pearl (Μαργαριτάρι) που διασχίζει την Κουανγκτσόου, η οποία έχει αναπτυχθεί με επιβλητικό τρόπο και σύγχρονα κτίρια (ουρανοξύστες) τριγύρω του, δημιουργώντας το «νέο κέντρο» της πόλης. Ο φωτισμός των κτιρίων και των γεφυρών δημιουργούσε ένα φαντασμαγορικό αστικό τοπίο με προεξάρχοντα τον πύργο της Κουανγκτσόου, το τέταρτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Την τελευταία μέρα το Cultural HIDRANT παρουσιάστηκε σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις. Το πρωί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ Δημάρχων, ο project manager του έργου κος Χρ. Γιοβανόπουλος συμμετείχε στην θεματική εκδήλωση «Βιώσιμη διαχείριση αστικών και πολιτιστικών πόρων». Μετά την παρουσίαση του προγράμματος συνομίλησε στο πάνελ μαζί με εκπροσώπους των πόλεων της Κουανγκτσόου, του Καϊρου και της Αττάλειας. Το απόγευμα η βιβλιοθήκη του Κουανγκτσόου διοργάνωσε στο καινούργιο (10 ετών) κτίριο της δημόσια εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος στο κοινό της Κουανγκτσόου. Σε αυτήν ο αντιδήμαρχος κος Γερολυμάτος είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήματα και να συνομιλήσει με ένα κοινό αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές.

Παράλληλα, όλο το διάστημα της παραμονής της στην Κουανγκτσόου, η αντιπροσωπεία του προγράμματος και του Δήμου Χαλανδρίου ήρθε σε επαφή και συνομίλησε με εκπροσώπους και αξιωματούχους άλλων πόλεων από την Κίνα αλλά και αλλού (Ραμάλα, Κάιρο, Μποκοτά). Αυτή που ξεχώρισε όμως ήταν το δείπνο εργασίας με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Δήμου της Κουανγκτσόου, όπου και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες σύσφιξης των σχέσεων, αδελφοποίησης και συνεργασίας των δύο πόλεων. Στη συνάντηση αυτή μας κοινοποιήθηκε επίσης ότι αντιπροσωπεία της Κουανγκτσόου με επικεφαλής το δήμαρχο της πόλης, θα επισκεφτεί το Χαλάνδρι στα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να παραδώσει το χρηματικό έπαθλο των 20.000 δολαρίων (ΗΠΑ) που συνόδευε το βραβείο και να πάρει μία γεύση από τα έργα του Cultural HIDRANT.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως