Back

Το Cultural H.ID.RA.N.T στο Cities Forum 2023

To Cities Forum αποτελεί μία διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία παρουσιάζονται και συζητούνται οι πολιτικές αστικής και χωρικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα χρόνια. Φέτος το City Forum, που λόγω πανδημίας είχε να γίνει από το 2019, φιλοξενήθηκε από το Δήμο του Τορίνο (βόρεια Ιταλία) στις 16 και 17 Μαρτίου, και είχε κύριο θέμα τις πολιτικές για «πράσινες και δίκαιες πόλεις».

Το Cultural HIDRANT στα πλαίσια των υποχρεώσεων του για διάχυση της εμπειρίας και γνώσης που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρευρέθηκε στο Cities Forum 2023 με πολυμελή αντιπροσωπεία. Από την πλευρά του Δήμου Χαλανδρίου το παρόν στο Τορίνο έδωσε η ομάδα έργου του Δήμου με επικεφαλής τον υπεύθυνο για το πρόγραμμα αντιδήμαρχο Κώστα Γερολυμάτο. Μαζί τους ήταν αντιπρόσωποι και των περισσότερων εταίρων του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε παρουσίαση του Cultural HIDRANT στην ημερίδα «Πολιτισμός και Πολιτιστική Κληρονομιά», διοργανωμένη από το Urban Innovative Actions (U.I.A.) την Τετάρτη 15 Μαρτίου, σαν παράλληλη στο επίσημο πρόγραμμα εκδήλωση. Σε αυτή συμμετείχαν όλα τα χρηματοδοτούμενα από το U.I.A. προγράμματα στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς που είχαν έτσι την ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών, πρακτικών και αλληλοτροφοδότησης μεταξύ τους. Η συνάντηση έγινε στο “Κέντρο Κοινότητας Beeozanam” όπου κατέληξε η πρώτη, από τις δύο, περιοδείες που διοργανώθηκαν σε ενδιαφέροντα συμμετοχικά εγχειρήματα και κέντρα γειτονιάς και δημιουργικής ανάπτυξης, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου του Τορίνο.

Από την ημερίδα του U.I.A. “Culture and Cultural Heritage” όπου παρουσιάστηκε το Cultural HIDRANT. 

Η δεύτερη περιοδεία, που έγινε την Παρασκευή 17 Μαρτίου, χωρίζονταν σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορούσε επίσκεψη σε ένα διαχειριζόμενο από συνεταιρισμό δημοτικό ξενοδοχείο που συμμετείχε μαζί με το Δήμο και την τοπική εταιρεία ύδρευσης στο πρόγραμμα Water City Circles (Αστικοί Υδάτινοι Κύκλοι), με αντικείμενο την ανάπτυξη πρακτικών κυκλικής  οικονομίας και βιώσιμων μεθόδων διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε  επισκέψεις σε κέντρα γειτονιάς και σημεία ενδιαφέροντος που εμπλέκονται σε κάποιες από τις 18 εστιασμένες παρεμβάσεις της πόλης του Τορίνο για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της πόλης κατά τις νυχτερινές ώρες, μέσω της αναζωογόνησης και ανάπτυξης των τοπικών σχέσεων αίσθησης και παρουσίας της κοινότητας στη γειτονιά και το δημόσιο χώρο.

Επίσης κατά τη διάρκεια του City Forum 2023, εταίροι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με αντίστοιχους φορείς του Τορίνο, όπως π.χ. η ΕΥΔΑΠ με την τοπική εταιρία ύδρευσης, ενώ συνεργάτες του αρχιτεκτονικού γραφείου Θ. Παπαγιάννης, μελετητές και δημιουργοί των σχεδίων των έργων του Cultural HIDRANT, είχαν την τιμητική τους στο Συνέδριο του Πολυτεχνείου του Τορίνο, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, πρώτη μέρα του Cities Forum.

Τόσο η συμμετοχή στην διοργάνωση, όσο και η γνωριμία με άλλα παραδείγματα και πρακτικές καινοτόμων αστικών πολιτικών, διευρύνουν σημαντικά τις οπτικές, γνώσεις και δυνατότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικές βελτίωσης σε πολλαπλά πεδία τής λειτουργίας ενός δήμου αλλά και της καθημερινότητα των κατοίκων του. Και είμαστε χαρούμενοι επίσης που το Cultural HIDRANT συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτές τις καλές πρακτικές που ξεπερνάνε τα όρια του Δήμου Χαλανδρίου.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως