Back

HIDRANT festival 2023 – για το νερό, την πόλη, το περιβάλλον

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το HIDRANT festival δηλώνει παρόν. Διοργανωμένο στα πλαίσια του προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T. επιχειρεί να καθιερωθεί σαν πολιτιστικό γεγονός που γιορτάζει και εξετάζει την σχέση μας με το νερό, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, αλλά και σαν συμμετοχικός θεσμός στην πόλη του Χαλανδρίου. Σαν ένα φεστιβάλ δράσης, που συνδυάζει την καλλιτεχνική δημιουργία και έργα, την ιστορία και τον πολιτισμό με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις που διοργανώνει, προωθώντας έναν άλλο πολιτισμό και σχέση με το νερό.

Όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος το πρόγραμμα του διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή, ιδέες και προτάσεις συλλογικοτήτων και πολιτών του Χαλανδρίου, όπως και εταίρων του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. Το νερό σαν φορέας πολιτισμού, σαν στοιχείο αναπόσπαστο της ανθρώπινης ύπαρξης και κοινωνίας, και η ιστορία της σχέσης νερού – ανθρώπου στην κλίμακα της πόλης του Χαλανδρίου και (μέσω) του Αδριάνειου υδραγωγείου, αποτελούν και φέτος τους βασικούς  άξονες του HIDRANT festival. Αυτό που κάνει τις εκδηλώσεις του 3ου HIDRANT festival να ξεχωρίζουν είναι ο στόχος του για, και η απεύθυνση προς, τη δημιουργία μίας «Αδριάνειας κοινότητας» στο Χαλάνδρι και πέρα από αυτό.

Με όχημα το Αδριάνειο αναδύουμε πλευρές της ιστορίας του Χαλανδρίου, αλλά και του Αδριάνειου υδραγωγείου σε όλη του την γεωγραφική και χρονική διαδρομή. Με το βλέμμα στο μέλλον και έχοντας στο νου τις άνυδρες εποχές που ζούμε, προσεγγίζουμε ξανά τον υδάτινο πολιτισμό μας και πόρους σαν κοινά αγαθά, με στόχο την ανάπτυξη μίας κουλτούρας και καθημερινότητας που να εκτιμάει και να στηρίζει την αμοιβαιότητα της σχέσης ανθρώπου – νερού, ανθρώπου – περιβάλλοντος. Συνοπτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιστορικούς και περιβαλλοντικούς περιπάτους, καλλιτεχνικά δρώμενα και παρουσιάσεις. Εκτός από την εξόρμηση πέρα των ορίων του Χαλανδρίου, προκειμένου να γνωρίσουμε το Αδριάνειο υδραγωγείο (και τις σημερινές του υδροδοτικές δυνατότητες), ευελπιστούμε να φιλοξενήσουμε δύο ακόμα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο πρόγραμμα μας το μήνα Σεπτέμβριο. Μείνετε συντονισμένοι.

 

Πρόγραμμα HIDRANT festival 2023

Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις / δράσεις του HIDRANT festival είναι ελεύθερη. Για μερικές εκδηλώσεις όμως μπορεί να απαιτείται κράτηση θέσεων.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ, 18.15 – 20.30 – Ιστορικός και καλλιτεχνικός περίπατος

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Αδριάνειο – Ρεματιά – Συνοικισμός. Από το παρελθόν στο μέλλον μέσω του Αδριάνειου υδραγωγείου.

Αφετηρία: Οδός Πολυδρόσου και Ρεματιά (από την πλευρά της Λεωφ. Νέας Πεντέλης).

Ξεκινώντας από τα ίχνη του Αδριάνειου υδραγωγείου εντός της Ρεματιάς περπατάμε μέχρι τη δεξαμενή διήθησης στην οδό Ελ Αλαμέιν, της οποίας το εσωτερικό μπορεί όποιος/α θέλει να επισκεφτεί. Ενδιάμεσα επισκεπτόμαστε την εικαστική έκθεση Rema Ingognita στο Θέατρο της Ρεματιάς, το πλάτωμα του Προφήτη Ηλία, την παραρεμάτια διαδρομή από την οδό Γυφτοπούλου μέσω του Συνοικισμού, καταλήγοντας στη δεξαμενή και τα πηγάδια του Αδριάνειου υδραγωγείου επί της οδού Ελ Αλαμέιν.

Μαθαίνουμε για την ιστορία του Χαλανδρίου και της σχέσης των κατοίκων του με τους υδάτινους του πόρους, φυσικούς και τεχνικούς, στο χθες, το σήμερα και το αύριο, όπως διαμορφώνεται από την ανάδειξη και επαναξιοποίηση του Αδριάνειου υδραγωγείου.

Διοργάνωση: Med-INA, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου, ΕΥΔΑΠ, Δήμος Χαλανδρίου

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ, 9.30 – 14.00 – Εκδρομή και ξενάγηση

ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ. Στα χνάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου: Ολυμπιακό χωριό – Δεξαμενή Κολωνακίου

Αφετηρία: Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου

Απαιτείται κράτηση θέσεων στο [email protected] ή στο 210 689 5831, μέχρι Πέμπτη 29/6. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μία μοναδική ευκαιρία να διατρέξουμε τη ροή του Αδριάνειου υδραγωγείου από το Ολυμπιακό Χωριό μέχρι την κατάληξη του στη πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και να μάθουμε για την ιστορία του και την αξία του σαν υδάτινο πόρο, στο χθες, το σήμερα και το αύριο.

Διαδρομή: Αφετηρία – Ολυμπιακό χωριό – Κεκλιμένη στοά – Κηφισός – Μεταμόρφωση – ΟΑΚΑ –  Χαλάνδρι Ελ Αλαμέιν –  Δεξαμενή Κολωνακίου.

Προτείνονται άνετα ρούχα, αθλητικά παπούτσια και παγούρια με νερό για να αποφύγουμε τη χρήση πλαστικών.

Διοργάνωση: ΕΥΔΑΠ – Δήμος Χαλανδρίου

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21.00, Θέατρο Ρεματιάς

«Υδατοφάνεια»  (μουσικοχορευτική παράσταση) – Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου (παρουσίαση)

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Υδατοφάνεια» των Όχι Παίζουμε – Urban Dig Project (διάρκεια 45΄) αφηγείται την αληθινή περιπέτεια ενός κατοίκου ενός άνυδρου νησιού του Αιγαίου να φέρει νερό στο σπίτι του. Διαπραγματευόμενη την αδιάρρηκτη σχέση ανθρώπου – νερού, μας εισάγει στη συζήτηση για μία άλλη σχέση (συνείδηση και πράξη) με το υγρό στοιχείο κάθε τόπου.

Η αναζωογόνηση του Αδριάνειου υδραγωγείου θέτει με τη σειρά της το ζήτημα της σχέσης μας σαν καταναλωτών νερού και σαν μελών του «δήμου» (Χαλανδρίου) με τους υδάτινους πόρους της πόλης. Στην εκδήλωση, παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι κάτοικοι του Χαλανδρίου θα έχουν πρόσβαση στο νερό του νέου Αδριάνειου δίκτυου. Παρουσιάζεται πώς ένα αρχαίο τεχνικό έργο επαναξιοποιείται στο πλαίσιο της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής και κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας, πως συμβάλει στην εξοικονόμηση νερού, στην αύξηση του πράσινου αποτυπώματος και στην (τοπικά έστω) αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στόχοι ιδιαίτερα σημαντικοί σε μία περίοδο που η λειψυδρία χτυπάει κόκκινο ακόμα και σε εκτεταμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης.

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Ρεματιάς – Όχι Παίζουμε/Urban Dig project – Δήμος Χαλανδρίου

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.culturalhidrant.eu, [email protected], 210 689 5831

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως