Back

Στην κορυφή της Ευρώπης το Cultural H.ID.RA.N.T.

Ανάμεσα στα 10 καλύτερα παραδείγματα καινοτόμας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη συγκαταλέγεται πια το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T. από το European Heritage Hub (Ευρωπαϊκός Κόμβος για την πολιτιστική Κληρονομιά).

Στη φετινή πρόσκληση κατάθεσης συμμετοχών και πρακτικών διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώνεται από το European Heritage Hub σε συνεργασία με το δίκτυο Eurocities συμμετείχαν 40 «υψηλής ποιότητας παραδείγματα» από 33 ευρωπαϊκές πόλεις και/ή περιφέρειες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Το φετινό θέμα ανάδειξης «καλών τοπικών πρακτικών» ήταν: «Η πολιτιστική κληρονομιά ως προτέρημα για τον τριπλό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας». Στο πλαίσιο αυτό βασικό κριτήριο για την επιλογή των πετυχημένων παραδειγμάτων ήταν η συμβολή τους στον στόχο της «τριπλής μετάβασης», δηλαδή στον «πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό» όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, σε συνδυασμό με τον καινοτόμος χαρακτήρα τους όπως και την ισορροπημένη αντιπροσώπευση θεματικών και περιοχών υλοποίησης τους.

Το Cultural HIDRANT του δήμου Χαλανδρίου συνευρίσκεται στη δεκάδα των καλών παραδειγμάτων μαζί με αντίστοιχα προγράμματα από το Gyumri (Αρμενία), την Οστάνδη (Βέλγιο), την Ναντ (Γαλλία), τη Zabrze (Πολωνία), την Γκιμαράες (Πορτογαλία), τη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), τη Βαρκελώνη (Ισπανία) τη Στοκχόλμη (Σουηδία) και την Γλασκώβη (Βρετανία) – περισσότερα για κάθε πρόγραμμα εδώ.

Όπως δήλωσε η Διευθύντρια Προγράμματος του European Heritage Hub, Κάρλα Τόφολο: «Οι θεματικές του European Heritage Hub σαν πιλότου, συνδέονται στενά με τον συνεχή μετασχηματισμό της Ευρώπης – πράσινο, ψηφιακό, κοινωνικό. Αυτές οι μεταβάσεις απαιτούν έναν πραγματικό πολιτιστικό μετασχηματισμό που ξεκινάει από το τοπικό επίπεδο. Οι πόλεις είναι ισχυροί (μας) σύμμαχοι και η στενή τους σχέση και άμεση εμπλοκή με τους πολίτες είναι ουσιαστική για το πιλοτικό μας πρόγραμμα.”

Από την πλευρά της η Julie Hervé, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού του Eurocities, δήλωσε πως: «Οι επιλεγείσες πρακτικές υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς σαν οδηγού για θετικές αλλαγές με πολύτιμο αντίκτυπο. Δρούνε σαν απαντήσεις σε τοπικές προκλήσεις που όμως εμπνέουν και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν πολιτικές και λύσεις προσφέροντας παραδείγματα που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς…να τονίζουμε την επίδραση των πόλεων μέσω του European Heritage Hub. Μόνο μέσω πολυ-επίπεδων συνεργασιών μπορούν η πράσινη, ψηφιακή και κοινωνική μετάβαση να επιταχυνθούν.»

Τους επόμενους μήνες το European Heritage Hub θα παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του (https://www.europeanheritagehub.eu/) κάθε μήνα ένα από τα δέκα παραδείγματα που ξεχώρισαν, μαζί με σχετικές μελέτες πέρα από αυτά που θα παρουσιαστούν σε τέσσερα θεματικά διαδικτυακά σεμινάρια. Η ανάδειξη και δημοσιοποίηση των 10 καλύτερων παραδειγμάτων όπως αναφέρει το European Heritage Hub, «συμβάλει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών (από το Hub) για την ανάπτυξη ικανοτήτων» και πολιτικών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μέσα στο 2024 θα διοργανωθούν 2 ταξίδια -20 ατόμων το καθένα- γνωριμίας και αλλαγής τεχνογνωσίας σε 2 από τις 10 πόλεις που επιλέχθηκαν σαν καλά παραδείγματα. Το Χαλάνδρι είναι ανάμεσα στις υποψήφιες πόλεις να φιλοξενήσουν μία τέτοια συνάντηση και η απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα Απριλίου.

Για επικοινωνία με το Cultural H.ID.RA.N.T. project:

[email protected]  –  213 2023 887  –   www.culturalhidrant.eu  

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως