Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29/1 μέσω τηλεδιάσκεψης η επίσημη έναρξη του προγράμματος UIA CULTURAL HIDRANT.
Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δημοσίως όλες οι δράσεις που το πρόγραμμα περιλαμβάνει και η αρχιτεκτονική των παρεμβάσεων του τόσο στην κοινότητα όσο και στον δημόσιο χώρο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Ρούσσος Σίμος όπου αναφέρθηκε στην σημασία του προγράμματος τόσο για την πόλη όσο και για τον ίδιο τον δήμο. Επίσης ο υπεύθυνος Διαχειριστής του έργου από την γραμματεία του προγράμματος UIA Ηρακλής Στάμος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ως μία επιτυχία για το Χαλάνδρι και ευκαιρία για την πόλη
Η Project manager του έργου Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου προϊστάμενη του τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου παρουσίασε το πρόγραμμα από την στιγμή που σαν ιδέα δημιουργήθηκε μέχρι την σημερινή εικόνα και περιέγραψε τόσο την διοικητική δομή του όσο και τον πυρήνα των 3 πυλώνων δραστηριοτήτων που αποτελούν την βάση του προγράμματος:
- Τη διαχείριση και ανάδειξη των «κοινών» της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αδριάνειου Υδραγωγείου
- Τη διαχείριση και ανάδειξη των «κοινών» από την χρήση του νερού του υδραγωγείου
- Την ανάπτυξη δικτύων μέσα στην κοινότητα για την δημιουργία Αλληλέγγυας κοινότητας νερού
- Την ανάπλαση του δημόσιου χώρου, και το σχέδιο άρδευσης κήπων και δημόσιων χώρων είτε με υδροφόρες είτε με αρδευτικό δίκτυο – το πρώτο του είδους σε αστική περιοχή.
Η Σ. Τσάδαρη από τον Συνεταιρισμό Μηχανικών Commonspace παρουσίασε την συμμετοχική διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει στο 6ο και 7ο γυμνάσιο – 4ο λύκειο και 12ο δημοτικό όπου μαθητές θα σχεδιάσουν σημεία ανάπλασης στο σχολείο τους που θα ενσωματωθούν στην μελέτη για το έργο ανάπλασης που θα εκτελέσει το πρόγραμμα.
Ο Γ. Σαχίνης από την ΕΥΔΑΠ περιέγραψε την υδραυλική δυναμική του υδραγωγείου και την επεξεργασία που θα εκτελέσει η ΕΥΔΑΠ όσο αφορά τον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας του νερού. Περιέγραψε τα δύο σημεία υδροληψίας (οδός Ελ Αλαμέιν και οδός Κόδρου) ω αφετηρία ενός δικτύου άρδευσης κατοικιών και κοινοχρηστων χώρων μήκους 5 χλμ.
Η Ι. Σκουνάκη από Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο – MEDINA – περιέγραψε την διαδικασία με την οποία θα συλλεχθούν , αρχειοθετηθούν και θα παρουσιαστούν το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν τα Αδριάνειο υδραγωγείο καθώς και την χαρτογράφηση των γειτονιών και του ανθρώπινου δυναμικού της συνοικίας. Σκοπός είναι η συνπαραγωγή και η συνδιαχείριση όλων των συλλεχθέντων δεδομένων και η ανάδειξη του πολιτιστικού περιβαλλοντικού και ιστορικού κεφαλαίου του υδραγωγείου.
Η Ε. Ηλιοπούλου από το Ινστιτούτο περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου ανέπτυξε τις ρουτίνες που θα ακολουθηθούν στο πρόγραμμα και που αφορούν την διαχείριση των πόρων και των παραδοτέων του καθώς και τον καθορισμό των ρόλων και των στρατηγικών στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος στις ομάδες στόχους και τον αντίκτυπο τους στην τοπική κοινότητα.
Η Η. Νανοπούλου από το αρχιτεκτονικό γραφείο Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες έδωσε στοιχεία της μελέτης ανάπλασης που ετοιμάζεται και που σύντομα θα οδηγήσει στην δημοπράτηση του αντίστοιχου έργου. Τα σημεία παρέμβασης είναι η περιοχή της οδού Ελ Αλαμέιν που βρίσκονται και τα επισκέψιμα φρεάτια του υδραγωγείου, η διάνοιξη της παραρεμάτιας ζώνης και η σύνδεση του Συνοικισμού με την οδού Γυφτοπούλου και το κέντρο της πόλης, η ενοποίηση του κατακερματισμένου κοινόχρηστου χώρου της οδού Κόδρου και η διαμόρφωση του αδιαμόρφωτου χώρου πρασίνου στην συμβολή των οδών Αποστολοπούλου και Επτανήσου στο σημείο που το υδραγωγείο «φεύγει» από το Χαλάνδρι προς το Νέο Ψυχικό.
Η Ν. Σώκου από την ΑΜΚΕ ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ αναφέρθηκε στην διαδικασία εμψύχωσης της κοινότητας χρησιμοποιώντας την τέχνη και το παιχνίδι προκειμένου να οργανωθεί το οικοσύστημα που θα δημιουργήσει την συλλογικότητα της αλληλέγγυας οικονομίας νερού , της ένωσης προσώπων που θα αναλάβει την διαχείριση του δικτύου άρδευσης στην πόλη
Την ηλεκτρονική εκδήλωση παρακολούθησαν δημοτικοί σύμβουλοι και αρχηγοί παρατάξεων, εκπρόσωποι του προγράμματος από τον δήμο Αθηναίων ενώ παρενέβησαν πολίτες και ο Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς.