Back

Το Cultural H.ID.RA.N.T. τη χρονιά που πέρασε

To 2022 ήταν μια εξαιρετικά δημιουργική χρονιά για το Cultural H.ID.RA.N.T. Ήταν η χρονιά που αρχίσαμε να βλέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών όλων των εταίρων να μετουσιώνονται σε απτά αποτελέσματα και που μια σειρά δράσεις και έργα του προγράμματος μπήκανε στην τελική ευθεία υλοποίησης τους. Ήταν, επίσης, η πρώτη χρονιά κατά την οποία, λόγω χαλάρωσης των μέτρων προστασίας από τον κορωναϊό, το Cultural H.ID.RA.N.T., που στο επίκεντρο του έχει τη συμμετοχή των πολιτών, λειτούργησε όπως αρχικά το φανταζόμασταν: με ανοιχτό και συνεργατικό τρόπο.

Κατά ημερολογιακή σειρά, μέσα στο 2022, το Cultural H.ID.RA.N.T.:

  • Παρουσίασε αρχές Μαϊου το Τοπικό Αρχείο, που συγκροτήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη του MedINA (Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο) το οποίο επιμελήθηκε και την ψηφιακή πλατφόρμα του αρχείου που είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο διαδίκτυο για όλες και όλους (περισσότερα εδώ).
  • Τέλη Μαϊου ολοκλήρωσε και το δεύτερο κύκλο συμμετοχικών εργαστηρίων σχεδιασμού στα σχολεία του Χαλανδρίου υπό την επίβλεψη του Συνεταιρισμού Εργαζομένων Commonspace (περισσότερα εδώ).
  • Οργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το HIDRANT festival με πολύμορφες δράσεις σε διάφορες περιοχές του Χαλανδρίου τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Φέτος το φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από το Cultural HIDRANT και τα συνεργαζόμενα με αυτό σχολεία και συλλογικότητες κατοίκων του Χαλανδρίου, όπως ο Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δ. Χαλανδρίου, ο Σύλλογος Πεζοπόρων Χαλανδρίου, το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Ζήση, (περισσότερα εδώ).
  • Ξεκίνησε τις διεργασίες για τη δημιουργία μίας κοινότητας κατοίκων γύρω από το Αδριάνειο στο Χαλάνδρι με τη διοργάνωση -αρχές Οκτωβρίου- της εκδήλωσης «Το νερό σαν κοινό αγαθό: Παραδείγματα κοινοτικών και συμμετοχικών μοντέλων διαχείρισης υδάτινων πόρων» και με τη συμμετοχή διεθνών καλεσμένων από τις πόλεις του Παρισιού και της Τεράσα (Καταλονία), (περισσότερα εδώ).
  • Ολοκλήρωσε την διαδικασία δημοπράτησης των κατασκευαστικών έργων που αφορά την ανάπλαση 24.500 τ.μ., τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στο Χαλάνδρι, για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Αδριάνειου σαν ιστορικό μνημείο και σαν πράσινο και κοινόχρηστο (αστικό) περιβάλλον. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη άνοιξη (περισσότερα εδώ).
  • Τέλος πρέπει να σημειωθεί το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T., όπως αυτό αποτυπώνεται: από το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον (άρθρα στον τύπο, αφιερώματα και παρουσίες σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές), τη συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και εργαστήρια χάραξης καινοτόμων αστικών πολιτικών (Creative Flip Project, Interreg Mediterranean – Social and Creative Community), το ενδιαφέρον και τις επισκέψεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και ερευνητών (Hadrian’s Aqueduct Research Team – New Jersey Institute of Technology, Ecole nationale supérieure d’architecture de Bretagne, τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου) αλλά και την βράβευση του (χρυσό βραβείο στην κατηγορία Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς των Boussias 2022 Environmental Awards).

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να βλέπουμε το 2023 με αισιοδοξία. Μας κάνουν   αισθανόμαστε πως παρά τη δυσχερή γενικότερη εικόνα και τις αντιξοότητες που αυτή γεννάει για την πλειοψηφία (και το μέλλον) του κόσμου, αν υπάρχει έγνοια για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, θέληση να βρεθούν λύσεις με συνεργατικό, ανοιχτό και δημιουργικό πνεύμα, είναι δυνατό να αλλάξει η εικόνα και οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων. Με τέτοιο τρόπο ώστε οι «καινοτομίες» του σήμερα –π.χ. όσα δοκιμάζουμε στο Cultural H.ID.RA.N.T.- να συμβάλουν στη δημιουργία μίας νέας, πιο φιλικής και αλληλέγγυας προς τον άνθρωπο, την πόλη και το περιβάλλον κουλτούρας και καθημερινότητας.

Με αυτά στο μυαλό και στα σχέδια μας, σας ευχόμαστε ένα ευοίωνο και δημιουργικό 2023.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Όροι Χρήσεως